Handcrafted • Small batch

Tarina

Ajatus omasta panimotoiminnasta alkoi hiipiä ajatuksiin reilut kolme vuotta sitten, kun kotipanimo Sun Brew oli tehnyt muutamia keittoja 27 litran kattilalla. Jano kasvoi juodessa ja 80 litraisen HERMS-panimojärjestelmän (heat-exchange recirculating mash system) eli PaksuBertan rakentaminen alkoi keväällä 2015. Pohdintojen jälkeen laitteistosta tulikin varsin toimiva ja käytännön tietämys prosessista kasvoi. Keittokoko oli lopulta liian suuri, ja kun halua hullutteluun oli välillä liikaakin, niin keitoksista tuli toisinaan melko eksoottisiakin. Paluu 27 litran kattilaan oli väistämätön, ja tyylisuunta muuttui konsertiivisempaan. Vaimon kärsivällisyyttä on koeteltu milloin olohuoneen matolle hajonneiden olutpullojen muodossa, milloin koko keittiöön poksahtaneiden kierrätyshiivakokeilujen siivouksessa. Ja kuulemma niiden viiden kotona olevan käymistankin tuoma tuoksu ja pulputus ottavat joskus hermoille. Lepyttelyksi on tehty kokeiluluonteisesti aitoasiideriä omista ja lähipiirin omenoista.


HERMS PaksuBertta                                                                                  PaksuBertan ohjausyksikkö

Syksyllä 2016 ajatuksiin alkoi nousta ajatus tislauksesta. Kun oli vierailtu ihastelemassa Ägräsin, kuparipannuja ei vaihtoehtoja enää ollut. Se o sit panimo-tislaamo! Sun Brew keitteli ahkerasti, ja Reittausblogin Hayke teki viiltäviä analyyseja niistä jotka kehtasin viedä maistettavaksi http://www.reittausblogi.info/search?q=sun+brew

2017 tammikuussa löytyi Tampereen Hiedanrannasta loistavasti panimo-tislaamolle sopiva toimitila, jossa sillä hetkellä säilytettiin Tampereen kaupungin veneitä. Tila oli sitä ennen toiminut sellutehtaan korjaamona, ja alun perin tila on 1897 rakennettu 400 lehmän navetaksi. Neuvottelut erittäin huonokuntoisesta toimitilasta aloitettiin Tampereen kaupungin kanssa, ja rakennuslupa tuli juuri ennen joulua 5 kuukauden ja 23 päivän odottelun jälkeen. Sitten alkoi tarkempi rakennesuunnittelu. Neuvottelut tilan vuokraamisesta ovat edelleen kesken…

Alan kursseja ei oikein löytynyt, ja halua päästä kokeilemaan isompien erien keittoa oli, joten soitin Pyynikin Käsityöläispanimoon ja kuukauden työkokeilu alkoi huhtikuussa 2017. Pyynikki osoittautuikin oivalliseksi oppipaikaksi monine eri tehtävineen. Jos mieleen oli pääsyt edes vähän ajatusta että panijan työ olisi rosteritankkien kupeessa patsastelua ja tuoreen oluen maistelua, niin nyt se patsastelun voi ainakin totaalisesti unohtaa. Työ on raskasta ja hikistä, kun kuumista astioista käsin lapioidaan mäskiä ja rupaa tai nostellaan painavia mallassäkkejä tai olutlaatikoita. Käsityöläisoluen tekeminen on todellista käsityötä. Tuoreen oluen maistelua suoraan selkeytystankista ei kyllä moni asia voita.

2018 kävi selväksi, ettei Hiedanrannan toimitila tule valmistumaan niin, että kesäksi saataisiin olutta tehtyä. Niinpä laitettiin Valviralle alkoholintukkumyynti lupahakemus sisälle, ja toiminta aloitetaan nomadi-panimona. Eri aloilta tullut työkokemukseni ympäristölupien hakuprosessista ja laatujärjestelmien luomisesta ja implementoinnista on kovasti auttanut Valviran lupapaperien pyörrittelyssä ja omavalvontasuunnitelman sekä toimintapojen luomisessa.

Ensimmäinen keitto 25.4.2018 oli tyypiltään American Lager ja kooltaan 2000 litraa.

Huhtikuussa loppui avoimen HAMK:n panimoteknologian 10 op. koulutus, jota olisi mielellään käynyt pidempäänkin. Seuraavana olikin  vuorossa HAMK:n pienpanimohanke Kirkkautta pienpanimon laatutyöhön ja tislaajamestari Asko Ryynäsen vetämä Lepaan Gin-kurssi jossa sain kehiteltyä TAMPERE GIN:in hienosäätöä vaille valmiiksi.



Olut- ja tislaamomestari
Mika Pirinen
Copyright (c)tbdc, 2018, All Rights Reserved.
Osumalaskuri: 10601
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
Evästeiden tiedot
Tämä verkkosivu voi käyttää evästeitä verkkosivujen toiminnan parantamiseksi. Voit estää evästeiden käytön oman selaimesi asetuksissa. Käyttäessäsi verkkosivujamme hyväksyt myös evästeiden käytön.
OK, ymmärrän